niedziela, 13 grudnia 2015

Słodkości wigilijne

Witam wszystkich! Zgodnie z zapowiedzią, dziś pojawi się Coś. I tym Czymś będą tytułowe słodkości, a konkretniej jedna słodkość - piernik. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie nie ma Bożego Narodzenia bez piernika (jest to też jedno z moich ulubionych ciast), także postanowiłam podzielić się z Wami prostym, sprawdzonym przepisem.

Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
karmel zrobiony z 1 szklanki cukru kryształu i 1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
250 g masła
4-5 jaj (zależy od ich wielkości)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki miodu płynnego
*można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; ja dodaję, jeśli z jakiegoś powodu masa wyjdzie za gęsta

Zacznę od tego, jak zrobić karmel. Wodę i cukier kryształ należy umieścić w jednym garnku i mieszać do rozpuszczenia cukru na wolnym ogniu. Nie można dopuścić do zagotowania. Potem odstawić, żeby ostygł i nieco zgęstniał.
Masło, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć, dodając po kolei żółtka. Dodać przyprawę do piernika, ostudzony karmel i miód, porządnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Na tym etapie można też dodać śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy. Całość wyłożyć na blachę i piec przez ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.

A oto efekty dzisiejszej próby przedświątecznej :)

Życzę Wam wszystkim smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszedł :) Sam myślałem nad upieczeniem... czegoś, i teraz wiem, że to będzie piernik!Przepis wygląda bardzo prosto, a składniki które podałaś, posiadam w większości ^^, więc nic nie stoi na przeszkodzie, abym coś wyczarował! :)

    OdpowiedzUsuń